ESBART DANSAIRE DE RUBÍ

L’Esbart

L’Esbart Dansaire de Rubí és una entitat cultural fundada l’any 1923.

El seu objectiu fundacional és el treball en els diferents àmbits de la dansa catalana a través de l’ensenyament, amb l’escola de dansa, la producció i presentació d’espectacles, amb el cos de ball, o la conservació i difusió de les tradicions catalanes, especialment les locals, amb el manteniment de l’Aplec de Sant Muç, la Festa dels Xatos, la ballada participativa de les “Gitanes al carrer” a la Festa Major de Rubí o l’organització del Festival Internacional de Dansa Tradicional de Rubí “Rubifolk”.

Es prou conegut el treball de l’Esbart en la recerca de nous camins per a la presentació de les danses tradicionals de les terres de parla catalana. Sempre amb el major respecte pels documents, però aportant a les seves interpretacions tota la riquesa i la qualitat tècnica habituals de la dansa escènica. Convertint, d’aquesta manera, els materials populars en un autèntic espectacle de dansa.

Avala aquesta trajectòria les innombrables ballades en diferents escenaris i places del país i les actuacions als millors escenaris de Catalunya. Mereixen especial esment algunes actuacions a l’estranger, com al Palau de la UNESCO de París, la participació en els Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat, les presentacions en temporada estable del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, l’enregistrament per a la BBC de Londres a la sèrie televisiva “The Magic Dance”, presentada per Margot Fonteny, l’actuació al “Bellas Artes” de Mèxic, a Leningrad, a Tuníssia o al Wold Economic Forum de Davos.

Ha estrenat espectacles com “Carnestoltes”, de Joaquim Serra; “Setmana Santa” de Salvador Espriu, amb l’Enric Majó; “Canigó”, amb música de Manel Camp i vestuari de Mercè Paloma, del que va oferir-ne vuit representacions al Teatre Nacional de Catalunya; ha intervingut en els concerts “Celebrem la Primavera”, oferint les imatges de dansa des de Televisió de Catalunya; i darrerament “Íntima”, “La muixeranga d’ Algemesí”, “Haikús en temps de guerra”, sobre els poemes de Miquel Martí i Pol, o “dansaXXI.cat”. El 29 de juny de 2013 va estrenat “Miratges” l’obra pòstuma del coreògraf Joan Serra.

Al 2016, amb “Som i Serem: del Punt Pla a la Jota”, l’Esbart posa a l’escenari una programa estrictament tradicional. Una primer part amb danses de la Catalunya Vella, la dels comptats de la marca, la del ballar pla i les danses de cerimònia, i una segona part amb balls de la Catalunya Nova, la que guarda encara la toponímia, i la jota.

Fes-te soci protector

Inscripció com a soci protector de l’Esbart Dansaire de Rubí acceptant el pagament d’una quota anual de cinquanta euros (52€)


Junta de l’Esbart

L’Esbart és una associació sense ànim de lucre, formada per un nombrós col·lectiu de socis i col·laboradors, de dansaires, exalumnes i exdansaires.

Junta de l’Esbart

President, Joan Manel Camps
Director artístic, Jordi Rubio i Serra
Tresorer, Felip Jiménez
Secretària, Anna Maria Sancho
Vocal, Isidre Rubio
Vocal, Montserrat Ricart
Vocal, Adriana Monté
Vocal, Carles Janer

Relació de presidents

L’any 1923 l’Esbart es va fundar com una de les seccions del Casal Popular. Així doncs, el president del Casal també ho era de l’Esbart. Primer en Remigi Brustenga i després, fins als anys cinquanta, en Joan Sucarrats.

El 1952 l’empremta renovadora d’en Daniel Bas arriba també a la seva estructura i es crea una junta directiva pròpia, tot i que oficialment seguirà essent secció del Casal d’Acció Catòlica degut a que el règim franquista permetia les activitats culturals a l’Església. Altres presidents han estat Josep Salsas, que també ho era del Casal, Ramon Serra, Josep Muxí, Isidre Rubio o Joan Manel Camps.

Relació directors artístics

Leandre Peracaula (1923 – 1932)
Wifred Catasús (1932 – 1938)
Miquel Sugrañes (1940 – 1943)
Albert Ventura i Magí Ramentol (1943 – 1946)
Miquel Sugrañes (1948 – 1951)
Daniel Bas (1952 – 1954)
Joan Closa i Antoni Perpiñà (1954)
Teresa Payès i Albert Sans (1955 – 1958)
Albert Sans (1955 – 1990)
Eduard Ventura (1990 – 2005)
Jordi Rubio (2005 fins a l’actualitat)

Els dansaires

La direcció artística

Jordi Rubio i Serra n’és des de l’any 2005 el director artístic.
Exdansarie de l’Esbart de Rubí, rep l’herència artística de l’Albert Sans i el Joan Serra.
És fundador i ballarí de la companyia de dansa “Factoria Mascaró”.
Formació en tècnica de dansa tradicional i contemporània.
Graduat en dansa per a mestres de primària. Ciències Educació – UAB (2001).
Postgrau de Dansa – UAB (1997 – 1998).
Curs de mestratge de l’Aula de Dansa Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya (1994).

Els dansaires

Laia Argudo
Roger Barranco
David Burillo
Joel Campos
Laura Cara
Pau Castelló
Marc Corretjé
Josep Esquerrà
Mireia Estefanell

Lara Fusalba
Carla Janer
Maria Latorre
Josep Llamas
Júlia Lòpez
Mireia Mas
Daniel Minguet
Maria Oliván
Laia Oltra

Paola Ortíz
Guillem Pallarès
Lluna Pallejà
Núria Pujades
Martina Saiz
Gerard Salvat
Gemma Tomás
Jana Torres
Daniel Villacrés

L’equip tècnic

Producció: Miquel Rubio
Tècnic de llums i so: Xavi Costas
Tècnic de vídeo: Jordi Milà
Regidoria: Oriol Simó i Xavi Jardí
Texts: Isidre Rubio
Ajudants de Vestuari: Montse Ricart, Gemma Ezpeleta, Gemma Escobar, MªÀngels Moreno i Esther Atmetller
Ajudants de Direcció: Adriana Monté i Carles Janer
Direcció General: Jordi Rubio
Brand Mànager: Xavier Torres-Canals
Mànager: Roser Alavall
President: Joan Manel Camps