ESBART DANSAIRE DE RUBÍ

L’Esbart

L’Esbart Dansaire de Rubí és una entitat cultural fundada l’any 1923.

El seu objectiu fundacional és el treball en els diferents àmbits de la dansa catalana a través de l’ensenyament, amb l’escola de dansa, la producció i presentació d’espectacles, amb el cos de ball, o la conservació i difusió de les tradicions catalanes, especialment les locals, amb el manteniment de l’Aplec de Sant Muç, la Festa dels Xatos, la ballada participativa de les “Gitanes al carrer” a la Festa Major de Rubí o l’organització del Festival Internacional de Dansa Tradicional de Rubí “Rubifolk”.

Es prou conegut el treball de l’Esbart en la recerca de nous camins per a la presentació de les danses tradicionals de les terres de parla catalana. Sempre amb el major respecte pels documents, però aportant a les seves interpretacions tota la riquesa i la qualitat tècnica habituals de la dansa escènica. Convertint, d’aquesta manera, els materials populars en un autèntic espectacle de dansa.

Avala aquesta trajectòria les innombrables ballades en diferents escenaris i places del país i les actuacions als millors escenaris de Catalunya. Mereixen especial esment algunes actuacions a l’estranger, com al Palau de la UNESCO de París, la participació en els Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat, les presentacions en temporada estable del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, l’enregistrament per a la BBC de Londres a la sèrie televisiva “The Magic Dance”, presentada per Margot Fonteny, l’actuació al “Bellas Artes” de Mèxic, a Leningrad, a Tuníssia o al Wold Economic Forum de Davos.

Ha estrenat espectacles com “Carnestoltes”, de Joaquim Serra; “Setmana Santa” de Salvador Espriu, amb l’Enric Majó; “Canigó”, amb música de Manel Camp i vestuari de Mercè Paloma, del que va oferir-ne vuit representacions al Teatre Nacional de Catalunya; ha intervingut en els concerts “Celebrem la Primavera”, oferint les imatges de dansa des de Televisió de Catalunya; i darrerament “Íntima”, “La muixeranga d’ Algemesí”, “Haikús en temps de guerra”, sobre els poemes de Miquel Martí i Pol, o “dansaXXI.cat”. El 29 de juny de 2013 va estrenat “Miratges” l’obra pòstuma del coreògraf Joan Serra.

Al 2016, amb “Som i Serem: del Punt Pla a la Jota”, l’Esbart posa a l’escenari una programa estrictament tradicional. Una primer part amb danses de la Catalunya Vella, la dels comptats de la marca, la del ballar pla i les danses de cerimònia, i una segona part amb balls de la Catalunya Nova, la que guarda encara la toponímia, i la jota.

Fes-te soci protector

  Inscripció com a soci protector de l’Esbart Dansaire de Rubí acceptant el pagament d’una quota anual de cinquanta euros (52€)  Junta de l’Esbart

  L’Esbart és una associació sense ànim de lucre, formada per un nombrós col·lectiu de socis i col·laboradors, de dansaires, exalumnes i exdansaires. En resum, una gran família.

  Junta de l’Esbart

  President, Joan Manel Camps
  President honorífic, Isidre Rubio
  Director artístic, Jordi Rubio i Serra
  Adjunta de direcció, Adriana Monté
  Tresorer, Felip Jiménez
  Secretària, Anna Maria Sancho
  Vestuari i Majordomia, Montserrat Ricart
  Producció, Xavi Jardí

  Relació de presidents

  L’any 1923 l’Esbart es va fundar com una de les seccions del Casal Popular. Així doncs, el president del Casal també ho era de l’Esbart. Primer en Remigi Brustenga i després, fins als anys cinquanta, en Joan Sucarrats.

  El 1952 l’empremta renovadora d’en Daniel Bas arriba també a la seva estructura i es crea una junta directiva pròpia, tot i que oficialment seguirà essent secció del Casal d’Acció Catòlica degut a que el règim franquista permetia les activitats culturals a l’Església. Altres presidents han estat Josep Salsas, que també ho era del Casal, Ramon Serra, Josep Muxí, Isidre Rubio o Joan Manel Camps.

  Relació directors artístics

  Leandre Peracaula (1923 – 1932)
  Wifred Catasús (1932 – 1938)
  Miquel Sugrañes (1940 – 1943)
  Albert Ventura i Magí Ramentol (1943 – 1946)
  Miquel Sugrañes (1948 – 1951)
  Daniel Bas (1952 – 1954)
  Joan Closa i Antoni Perpiñà (1954)
  Teresa Payès i Albert Sans (1955 – 1958)
  Albert Sans (1955 – 1990)
  Eduard Ventura (1990 – 2005)
  Jordi Rubio (2005 fins a l’actualitat)

  Els dansaires

  Direcció artística

  Jordi Rubio i Serra n’és des de l’any 2005 el director artístic.
  Exdansarie de l’Esbart de Rubí, rep l’herència artística de l’Albert Sans i el Joan Serra.
  És fundador i ballarí de la companyia de dansa “Factoria Mascaró”.
  Formació en tècnica de dansa tradicional i contemporània.
  Graduat en dansa per a mestres de primària. Ciències Educació – UAB (2001).
  Postgrau de Dansa – UAB (1997 – 1998).
  Curs de mestratge de l’Aula de Dansa Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya (1994).

  Adriana Monté

  Adjunta de direcció

  Adriana Monté és l’ajudant de direcció del cos de dansa de l’Esbart Dansaire de Rubí i coordinadora de l’Escola de Dansa des del 2015.
  La seva passió per la dansa tradicional neix de ben petita quan comença a ballar a l’Escola de l’Esbart fins a entrar al cos de dansa. És dansaire fins al 2015.
  Des del 2008 és mestra de dansa de l’Escola de l’Esbart i del programa Dansa a les Escoles de Rubí on dóna classes tant a escoles de primària, com a escoles bressol.
  Ha cursat el Curs de Mestres i Directors d’Esbarts organitzat per l’Agrupament d’Esbarts, a part de petites formacions en dansa tradicional, pedagogia de la dansa o dansa contemporània.
  Està diplomada en Fisioteràpia.

  Els dansaires

  Eduard Alumbreros
  Laia Argudo
  Roger Barranco
  David Burillo
  Joel Campos
  Laura Cara
  Pau Castelló
  Marc Corretjé
  Josep Esquerrà
  Mireia Estefanell

  Lara Fusalba
  Joan Gatell
  Maria Latorre
  Josep Llamas
  Júlia Lòpez
  Mireia Mas
  Daniel Minguet
  Maria Oliván
  Laia Oltra
  Paola Ortíz

  Guillem Pallarès
  Lluna Pallejà
  Núria Pujades
  Martina Saiz
  Gerard Salvat
  Roger Selga
  Carles Tomàs
  Gemma Tomàs
  Jana Torres
  Daniel Villacrés

  L’equip tècnic

  Direcció Artística: Jordi Rubio
  Ajudanta de Direcció: Adriana Monté
  Vestuari: Montse Ricart, Gemma Ezpeleta, Gemma Escobar, MªÀngels Moreno i Esther Atmetller
  Regidoria i producció: Xavi Jardí, Oriol Simó, Miquel Rubio i Carles Janer​
  Tècnic de llums i so: Xavi Costas
  Tècnic de vídeo: Jordi Milà
  Texts: Isidre Rubio
  Brand Mànager: Xavier Torres-Canals
  Equip de comunicació: Xavi Ribes i Aina Milà
  President: Joan Manel Camps i Jaraba