ALTRES ACTIVITATS

Festa dels Xatos

Els Xatos és una festa vinculada al tradicional Aplec de primavera a l’Ermita de Sant Muç. Coneguda des del segle XVI, a les darreries del segle XVII va incorporar la vinguda a l’Ermita d’una de les agrupacions populars més característiques de la Barcelona vuitcentista. Cada dilluns de Pasqua Granada venien en romeria a la capella del seu patró.

El temps va anar desdibuixant aquesta tradició, però l’any 1986, amb motiu de la celebració del mil·lenari de la ciutat, l’Esbart Dansaire va proposar la represa d’aquesta festa i des d’aleshores n’assumeix la seva organització, fent costat al tradicional romiatge de primavera a l’ermita Sant Muç, que mai no s’havia deixat de celebrar.

Gitanes al Carrer

Cada any, el darrer cap de setmana del mes de juny, amb motiu de la Festa Major de Rubí, l’Esbart convida tothom a ballar “Gitanes”. Un ball que, a més d’haver esdevingut un clàssic en la programació del cos de ball i d’haver portat arreu el nom de Rubí, ha assolit un extraordinari arrelament entre la població, participant massivament a la ballada popular.